بازسازی نمای ساختمان و تکنیک های آن

بازسازی نمای ساختمان و تکنیک های آن

بازسازی نما چیست؟

در فرهنگ لغت فارسی به ظاهر هر چیز که قابل رویت باشد نما گفته می‌شود. نمای یک ساختمان از پر اهمیت‌ترین بخش‌های آن محسوب می‌شود .
هر ساختمانی پس از گذشت سال‌های طولانی ظاهری قدیمی پیدا می‌کند و گاهی در اثر سرمایش و گرمایش هوا، باران، تگرگ و تابش شدید نور خورشید دچار آسیب دیدگی می‌شود و قطعا نمی‌شود که یک ساختمان را صرفا به خاطر ظاهر فرسوده‌اش تخریب کرد و از نو ساخت به دو دلیل:
• هزینه‌ی بسیار سنگین و بالا
• زمان بر بودن
با در نظر گرفتن این دو دلیل بهترین راه حل بازسازی نما خواهد بود. کلمه‌ی بازسازی نما به معنای این است که بدون ایجاد تغییرات در سازه و اجزای اخلی یک ساختمان صرفا نمای آن را تعمیر و تعویض کنیم.

دلیل برای بازسازی نما

مقرون به صرفه بودن: هزینه‌ی تخریب یک ساختمان با خاکبرداری، حقوق کارکنان وغیره به علاوه هزینه ساخت مجدد آن چندین برابر بازسازی و رفع نواقص آن است.
بازسازی نما باعث ایجاد تنوع می‌شود: ایجاد تغییر در نمای ساختمان باعث می‌شود که روحیات شما و هر کسی که ساختمان را مشاهده می‌‌کند شاداب‌تر شود.

با بازسازی نما مشتری بیشتری جذب خواهید کرد: شاید برای شما هم پیش آمده باشد که یک ساختمان با ظاهری زیبا و متفاوت ببینید و کنجکاو شوید که چه جور بنایی است. وقتی که ساختمان خود را بازسازی می‌کنید دقیقا همین اتفاق برای افرادی که آن را از دور می‌بینند رخ می‌دهد و در اثر همان کنجکاوی به سمت ساختمان شما خواهند آمد و این امر سبب ارزش افزوده برای ملک شما می گردد.
بازسازی نما به علت تغییر کاربردی ساختمان: فرض کنیم که شما یک بنا را پسند کرده و آن را خریداری می‌کنید اما این بنا قبل از خرید شما یک ساختمان اداری بوده است و شما می‌خواهید که این ساختمان را مسکونی کنید در این موقعیت یکی از تصمیم ها تغییر وضعیت ظاهری و بازسازی نما آن است.
بازسازی نما به علت فرسوده شدن: همانطور که در بالا هم گفتیم نمای ساختمان در اثر وقایع مختلفی از جمله گذر زمان و مشکلات آب و هوایی دچار آسیب در بعضی قسمت‌ها و گاها پوسیدگی و فرسودگی می‌شود و بازسازی نما به حل این مشکل کمک می‌کند.

انواع نمای ساختمان

نماها بسته به نوع اجرا و مصالح مورد استفاده انواع مختلفی دارند وشما باید بسته به نوع کاربری بنا، نمای متناسب با آن را انتخاب نمایید. در این بخش مدل‌های مختلف نما را به شما معرفی خواهیم کرد:
نمای سرامیکی : نمای سرامیکی اغلب مقاومت بسیار زیادی در برابر رطوبت دارد. از سرامیک می‌توانید در بناهای مسکونی و اداری استفاده کنید.این محصول بر پایه پودرسنگ مزایایی چون: ارزان قیمت بودن، متناسب بودن با تمامی آب و هواها، رنگ‌بندی مختلف، آسان تمیز شدن دارد و از جمله معایب آن بازتاب نور خورشید است.
نمای آجری: نمای آجری با استفاده از آجرهای سنتی از گذشته متداول بوده اند و امروزه جای خود را به آجر های تولید صنعتی تحت عنوان آجر نما داده اند. مزایا: عایق گرما و صدا، داشتن تنوع نظیرن آجر سفید، آجر قرمز و آجر نسوز و…، بادوام بودن، متناسب بودن با اغلب اقلیم‌ها و از جمله معایب آن زمان بر بودن اجرا، شوره زدن است.
نمای بتنی: استفاده از بتن در نما از ویژگی های معماری مدرن است وو به دلیل داشتن استحکام و بافت مناسب بسیار مورد توجه است. نمای بتنی مزایایی چون: قابل استفاده بودن در بناهای اداری، مسکونی و تجاری، مقاوم بودن و… دارد و معایب آن شامل: عدم سازگاری با تمامی اقلیم‌ها و دشواری در تمیز کردنش است.
نمای چوبی: چوب به سبب رنگ و بافت ویژه خود نمایی بسیار دل‌نشین و زیبا دارد و به علت اینکه بازتابی از طبیعت است در وجود انسان حال خوشی را ایجاد می‌کند. به آسانی ترمیم می‌شود و طول عمر بسیار بالایی دارد.نمای چوبی را می توان در اغلب مناطق به جز اقلیم های بسیار گرم و مرطوب به کار برد..نمای چوبی مزایای زیادی چون: عایق صدا و گرما بودن، آسانی در نصب، زیبایی ظاهری دارد و معایب آن: قیمت بالا، غیرقابل استفاده در تمامی ساختمان‌ها و نامتناسب بودن با مناطق گرم و خشک است.

نمای شیشه‌ای: نمای شیشه ای و شفاف علاوه بر ایجاد ظاهری جذاب برای خارج ساختمان، از داخل نیز به سبب تامین دید و منظر و نور کافی مناسب است.. اجرای نمای شیشه به دلیل اهمیت ایمنی و دیتیل های پیچیده تر باید توسط افراد ماهر و متخصصان صورت گیرد.. این نما را در اغلب بناهای مسکونی و اداری و تجاری می‌توان استفاده کرد. از مهم‌ترین معایبی که که این نما دارد جذب گرما و سرما به داخل ساختمان است و طبعا هزینه‌ی بالاتری برای سیستم گرمایشی و سرمایشی خواهید داشت. از دیگر معایب این نما سریع کثیف شدن و سختی در تمیز کردن آن خصوصا در ساختمان‌هایی که ارتفاع بلندی دارند است.
نمای کامپوزیت: یک از جدیدترین نماهای موجود در بازار کامپوزیت می‌باشد و این نما را از کامپوزیت آلومینیوم می‌سازند. دلایل اینکه این نما طرفدارهای بسیار زیادی پیدا کرده اجرای بسایر سریع و مقاوم و محکم بودن است و از جمله معایب آن قیمت بالا، آسیب‌پذیری در برابر ضربه است و همچنین برای نظافت نیاز به فردی متخصص دارد.
نمای سنگی: نمای سنگی بسیار مجلل می‌باشد و طول عمر و مقاومت بالایی دارد. این نما انواع مختلفی چون تراورتن،گرانیت و… دارد.معایب نمای سنگی سختی در نصب آن و همچین گران بودن آن است.
نمای سیمانی: نمای سیمان با داشتن رنگ‌بندی متنوع مثل زرد، سفید، طوسی و… علاقه‌ی عموم مردم را به خود جلب نموده است. به آسانی شسته می‌شود و در هر نوع ساختمانی قابل استفاده است. این نما مقاومت بالایی در تغییرات سریع آب و هوایی ندارد و به صورت مداوم نیاز به شست‌وشو دارد.

مراحل بازسازی نما

حال که دلایل نشان دهنده‌ی اینکه بازسازی نما انتخاب بهتری از تخریب ساختمان است را مورد بررسی قرار دادیم ، به سراغ بررسی چگونگی انجام آن می رویم. برای بازسازی نما باید چهار مرحله را طی نماییم:

1) یافتن شرکت متخصص و کارشناسان حرفه‌ای:

جهت یافتن یک شرکت‌ معتبر که که کار باکیفیت و مستحکم به شما تحویل دهد باید با جست و جو و بررسی نمونه های اجرایی آن ها به گزینه مناسب برسید.
پس از یافتن شرکت معتبر، کارشناسان به ساختمان شما آمده و آن را مورد بررسی قرار می‌دهند و تمام مشکلات نمای ساختمان و مبلغ مورد نیاز را به شما توضیح خواهند داد و در صورت توافق نوبت به بستن قرارداد می‌رسد.
در بستن قرارداد نکاتی چون ذکر دقیق زمان تحویل پروژه و هزینه را فراموش نکنید.

2) یافتن طرح مناسب و برگزیدن مواد اولیه:

یافتن طرح متناسب برای نمای ساختمان صرفا از طریق اینترنت امکان پذیر نیست و شما برای اینکه بتوانید یک طرح خوب انتخاب کنید لازم است با در نظر گرفتن چند نکته‌ی مهم از یه طراح حرفه‌ای کمک بگیرید. نکات مهمی که باید رعایت شوند به شرح زیر است:

  •  شرایط آب و هوایی محل زندگیتان: ایران یک کشور چهار فصلی است و هر منطقه‌ی آن آب و هوای متفاوتی دارد با انتخاب مصالح متناسب با اقلیم منطقه‌ی محل زندگی خود نمای ساختمان بادوام‌تری خواهید داشت.
    • نوع کاربرد ساختمان: شما باید طرح نمای ساختمان را طوری انتخاب کنید که با نوع کاربرد ساختمان شما تناسب داشته باشد. مثلا در ساختمان‌های اداری برای جذب مشتری نشان دادن اهمیت مجموعه از مصالح گران تر و با ظاهری ساده تر استفاده می شود، حال انکه در نمای مسکونی استفاده جزئیات و مصالح با بافت گرم و صمیمی تر مدنظر است.
    اخذ مجوز از شهرداری : برای بازسازی نمای ساختمان نیازمند به گرفتن مجوز از شهرداری هستید. ماده شماره 9 از قوانین شهرداری بیان می کند که: هیچ‌ یک از مالکین و ساکنین یک ساختمان حق ندارند بدون موافقت اکثریت تغییراتی در محل یا شکل سر در یا نمای خارجی در قسمت اختصاصی خود که مرئی و منظر باشد، بدهند. به عبارتی دیگر اگر تنها مالک ساختمان نیستید باید دیگر ساکنین با بازسازی نما موافقت کنند.
  •  مناسب بودن هزینه با بودجه‌ی شما: حواستان باشد طرح‌هایی انتخاب کنید که با بودجه شما مطابقت داشته باشند.

3) تخریب کردن نما

پس از طی کردن مراحل قبلی دیگر نوبت می‌رسد به تخریب کردن نما این مرحله بسیار حساس است و در صورت حرفه‌ای نبودن کارکنان امکان آسیب دیدن ساختمان بالااست.

4) بازسازی نما

آخرین مرحله بازسازی نما است و دقیقا به اندازه تخریب نما حساس و نیاز به دقت در کار دارد. البته با داشتن یک تیم تخصصی هیچ مشکلی در این مرحله پیش نخواهد آمد.

نکته:رعایت نکات امنیتی امر مهمی در بازسازی نما است و در صورت رعایت نکردن آنها می‌توانند خطرات جانی داشته باشند.

سنگ‌های متناسب برای آب و هوای مختلف

در طراحی و اجرا نما در صورتی که سنگ نما متناسب با آب و هوای آن منطقه انتخاب نشود طول عمرش کمتر شده و به سرعت دچار فرسودگی می‌شود.

  • آب و هوای مرطوب: در شمال و جنوب کشور به دلیل نزدیک بودن به دریا، هوا بیشتر فصول سال در این مناطق مرطوب است این امر موجب بروز هوازدگی شیمیایی در سنگ‌ها می‌شود و در نتیجه سنگ‌ها به مرور زمان تغییر رنگ داده و توخالی و پوک می‌شوند.به همین علت در این نواحی باید از سنگ‌هایی استفاده شود که بادوام هستند و تخلل ندارند مثل:
    سنگ چینی: این سنگ به دلیل آن که سطح صافی دارد و رطوب را کمتر به خود جذب انتخاب مناسبی برای مناطق مرطوب خواهد بود.
    سنگ اونیکس: در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارد اما به دلیل گران قیمت بودن کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  •  آب و هوای گرم و خشک: اغلب نواحی کشور ما را آب و هوای گرم و خشک فرا گرفته است. در این مناطق با تابش مدام، شدید و مستقیم نور خورشید مواجه هستیم؛ تابش شدید آفتاب موجب تغییر رنگ و کدرشدگی در سنگ‌ها می‌شود پس در مناطق گرم باید از سنگ‌های رنگ روشن استفاده کنید. همچنین در اقلیم‌ گرم و خشک دما در طی شبانه روز متغیر است و برخی از سنگ‌ها در اثر سرد و گرم شدن مداوم ترک می‌خورند پس علاوه بر انتخاب سنگ‌های روشن باید به میزان انبساط گرمای سنگ‌ها هم توجه کنید. سنگ چینی، مرمریت و تراورتن مناسب آب و هوای خشک هستند.

سنگ تراورتن: این سنگ که از تنالیته های رنک کرم است کاملا مناسب مناطق خشک می‌باشد. انبساط گرمایی بالایی داشته و با قیمت مناسبی در بازار عرضه می‌شود.
سنگ مرمریت: این سنگ دارای ظاهری بسیار زیباست و انبساط گرمایی خوبی دارد و قیمت‌های مختلفی دارد. در هوای گرم و خشک سنگ مرمریت به رنگ روشن انتخاب مناسبی است.

  • آب و هوای سرد و کوهستانی: استان‌های مختلفی چون کردستان، لرستان، زنجان، قزوین، اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خراسان شمالی و… آب و هوایی سرد و کوهستانی دارند.سنگ‌ها در این منطقه در اثر یخ زدن آب در شکاف‌های آن و ذوب شدن آب و تکرار این روند به صورت مداوم دچار گسستگی و در نهایت فرسودگی می‌شوند.سنگ چینی و بعضی از سنگ‌های تراورتن به دلیل داشتن سوراخ‌ها نسبتا درشت‌تری مناسب برای استفاده در این مناطق هستند.

جمع‌بندی

بازسازی نما مناسب ترین و سریع‌ترین روش برای تغییر و نوسازی ظاهر فرسوده و نامناسب ساختمان است و انتخاب و اعتماد به یک تیم متخصص و حرفه ای با در نظر گرفتن تمام مراحل ذکر شده به بازسازی سرعت بیشتری خواهد بخشید.