قوانین و اصول و شرایط بازسازی آپارتمان

قوانین و اصول و شرایط بازسازی آپارتمان

بازسازی آپارتمان برای بسیاری از خانه ها نیاز است. طبیعتا همه‌ی آپارتمان‌ها با گذر زمان قدیمی می‌شوند و برای حفظ کارآیی خود نیازمند بازسازی هستند. به دنبال قدیمی شدن آپارتمان ها ، روند مشاهده خرابی ها نظیر خرابی لوله‌ی گاز و لوله‌ی آب و سیستم برق‌کشی و فرسودگی دیوارها و سقف و کف زمین و آثار رطوبت، ترک ها و غیره آغاز می گردد.

ظاهر آپارتمان چه تاثیری در بازسازی آن دارد؟

شاید بعضا ظاهر آپارتمان به نظرمان قدیمی بیاید و بخواهیم تغییراتی در راستای زیباتر شدن آن انجام دهیم. گاهی هم امکان دارد فضایی در آپارتمان را ببینید و با خود بیاندیشید که آن فضا می‌توانست کارآمدتر و مفیدتر واقع شود.
در این مواقع انجام بازسازی راه حل کاملا مناسبی است . بازساخت آپارتمان دارای مراحل مشخصی است و با رعایت کردن این مراحل می‌توانید به آسانی و کاملا اصولی آپارتمان خود را بازسازی کنید.

بازسازی آپارتمان چیست؟

به ایجاد تغییرات از شکل ظاهری اجزا تا اعمال تغییرات اساسی در داخل سازه ساختمان آپارتمان، بازسازی می‌گویند. این واژه در اکثر مواقع با کلمه‌ی نوسازی اشتباه گرفته می‌شود در صورتی که واژه‌ی نوسازی به معنای تخریب کامل یک ساختمان است و معنایش به کل با بازسازی آپارتمان تفاوت دارد و همچنین مراحل اجرایشان هم کاملا با یکدیگر تفاوت دارند.
اگر می‌خواهید تغییر کاربری دهید به طور مثال خانه‌ی خود را به فروشگاه تبدیل کنید یا درون ساختمان، مشکلاتی مانند خرابی لوله‌های آب، خرابی سیستم برق کشی، تخریب شدن کاشی‌های ساختمان، فرسودگی دیوارها و زمین و…وجود دارد بهترین گزینه برای شما بازسازی خواهد بود ولی اگر از مقاومت ساختمان اطمینان ندارید یا به طور کلی می‌خواهید آن را تغییر دهید باید ساختمان را نوسازی کنید.

چرا باید آپارتمانمان را بازسازی کنیم؟

دلایل متعددی برای بازسازی ساختمان وجود دارد که تعدادی از آنها را در اینجا نام می‌بریم:
• می‌دانید که ساختمان‌ها طول عمر مفید محدودی دارند و معمولا بعد از گذشت ده سال دیگر نوساز محسوب نشده و هرچند سال که بگذرد از طول عمر آنها کم خواهد شد. بازسازی کردن، طول عمر یک ساختمان را افزایش می‌دهد و کمک می‌کند خانه‌ای سالم‌تر و امن‌تر داشته باشید.
• بازسازی آپارتمان باعث زیباتر شدن آن شده همچنین باعث افزایش کارآمدی محیط‌هایی از خانه که قبلا کمتر قابل استفاده بودند می‌‌شود.
• همه‌ی ما انسان‌ها ایجاد تحول و تنوع را دوست داریم. با بازسازی کردن آپارتمان روحیاتتان تغییر خواهد کرد و باعث افزایش احساس نشاط در شما خواهد شد.
• بازسازی ارزش آپارتمانتان را بالاتر می‌برد. با بالاتر رفتن ارزش آن قیمتش هم افزایش خواهد یافت و به عبارتی دیگر این کار به گونه‌‌ای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

انواع بازسازی آپارتمان

بازسازی آپارتمان به سبک های مختلف انجام می‌شود.از جمله این سبک ها بازسازی به روش سنتی و بازسازی به روش مدرن.
در این میان با توجه به سبک زندگی در جهان امروز که به سمت سادگی و مردنیته پیش می‌رود ، اغلب افراد سبک مدرن را به سبب سادگی، هزینه و زمان کمتر ترجیح می دهند.

بازسازی به روش مدرن

همانطور که پیش از این گفتیم سبک مدرن طرفدارهای بیشتری دارد. در این سبک به سادگی و مینیمال بودن اهمیت بسیار زیادی داده می‌شود. رنگ‌های خنثی چون سفید، کرمی و طوسی کاربرد بسیار زیادی دارند. استفاده از اشیایی که دارای جزئیات کمتری هستند به مدرن‌تر شدن آپارتمان شما کمک خواهد کرد.

بازسازی به روش سنتی

برخی از افراد ترجیح‌ می‌دهند به جای خرید خانه‌ی جدید یک خانه‌‌ی به اصطلاح کلنگی خریده و آن را نوسازی کنند. در این شرایط با توجه به قدمت بنا و سلیقه شخصی افراد روش بازسازی به سبک سنتی مناسب خواهد بود. بازسازی به روش سنتی این گونه انجام می‌شود که می‌توانید از رنگ‌هایی نظیر سبز و قرمز استفاده کنید؛ استفاده کردن از درب چوبی و پنجره‌هایی با شیشه‌های رنگی، درست کردن حوضچه‌ای کوچک در حیاط خانه، همچنین برای دکوراسین داخلی، استفاده کردن از قالیچه‌های قدیمی، کوسن‌های کوچک قرمز، به کارگیری اشیاء سنتی مانند سماور و رادیو و گلدان‌های سفالی و… به شما کمک می‌کند تا که یک خانه‌ی سنتی چشم‌نواز و دل‌انگیز داشته باشید.

مراحل بازسازی آپارتمان

بازسازی آپارتمان دارای مراحل و اصول مشخصی است که با رعایت کردن و دانستن آن مراحل می‌توانید از باکیفیت بودن بازسازی آپارتمان اطمینان حاصل کنید. در این بخش تمامی این مراحل را به طور کامل برای شما شرح خواهیم داد.

گام اول: بررسی کردن

قبل از شروع به بازسازی آپارتمان بهتر است چند مورد را رعایت کنید:
• به دلیل اینکه آپارتمان فضایی اشتراکی بین چندین خانواده و افراد مختلف است باید نظرات و تفکرات تمامی اعضای ساختمان را شنید و سپس با در نظر گرفتن نظرات همه‌ی افراد تصمیم‌گیری کرد.
• باید بررسی کرد که چه قسمت‌هایی از آپارتمان نیاز به بازسازی دارند.
• در نظر گرفتن بودجه که آیا برای قسمت‌هایی که می‌خواهید دوباره بسازید بودجه‌ی کافی دارید یا خیر؟ مهم است. البته در بازسازی آپارتمان مبلغ قاعدتا بین اعضای ساختمان تقسیم می‌شود. پس هزینه‌ی چندان سنگینی نخواهد داشت.

گام دوم: تهیه‌ی فهرست کار

برای تهیه‌ی فهرست کار کافیست کاغذ و قلمی بیاورید و بر اساس اولویت، اول بخش‌هایی از آپارتمان که نیاز به تغییر دارند را یادداشت کنید مثلا بنویسید که لوله کشی‌ها نیاز به تغییر دارند و مشکلات دیوار و برق باید حل شود و سپس تغییراتی که محیط آپارتمان نیاز دارد را یادداشت کنید.
اینکار کمک می‌کند که از سردرگمی خارج شوید و هم از میزان بودجه‌‌ای که نیاز است مطلع خواهید شد.

گام سوم: بررسی میزان بودجه مورد نیاز

این گام مهم‌ترین مرحله‌ی بازسازی محسوب می‌شود. در این بخش کسی که قرار است بازسازی آپارتمان را انجام دهد، باید هزینه‌ی مورد نیاز را ارزیابی کند. البته پیمانکاران ممکن است نتوانند به دلیل شناور بودن قیمت مصالح و ابزارها قیمت دقیق و مشخصی به شما بدهند ، اما محدوده هزینه ها قابل محاسبه است.

گام چهارم: برنامه ریزی

به طور ساختمانی را تصور کنید که هم نیاز دارد لوله کشی آب‌هایش عوض شود هم لوله‌ی گاز احتیاج به تعمیر دارد و هم می‌خواهند اقداماتی جهت بهبود ظاهر ساختمان نظیر نقاشیانجام دهند. طبیعتا کار کردن هم زمان پیمانکاران مختلف دشوار بوده و سبب سردرگمی خواهد شد. .

اینجاست که برنامه‌ریزی دقیق و مناسب به کمکتان خواهد آمد و شما باید با در نظر گرفتن نیازهای ساختمان و همچنین اولویت بندی مناسب برنامه‌ای دقیق و گام به گام از مراحل کار بچینید.

گام پنجم: وارسی طرح‌ها

بعد از اینکه متوجه نیازهای ساختمان شدید باید دنبال طرح مناسبی برای ظاهر ساختمان با در نظر گرفتن سلیقه‌ی ساکنین باشید و علاوه بر جستجو در اینترنت و بررسی نمونه های مشابه لازم است از طراحان متخصص مشاوره بگیرید.

گام ششم: پیدا کردن کارشناس بازسازی

بعد از تهیه‌ی فهرست کار و وارسی کردن طرح‌های دلخواه ، می‌توان گفت که مسیر مشخصی را برای خود به تصویر کشیده‌اید و به عبارتی، دیگر می‌دانید که چه می‌خواهید و ساختمانتان نیاز به چه چیزهایی دارد. اینجاست که نوبت به یافتن متخصص‌ کاربلد می‌رسد. با جستجو و سرچ در اینترنت می‌شود به آسانی کارشناسانی طبق معیارها و نیازهای خود پیدا کرد. در اینجا شما دو گزینه خواهید داشت.
یک اینکه برای هر کاری به صورت جداگانه پیمانکار پیداکنید. در انتخاب پیمانکار به نکات و موارد زیر حتما توجه کنید:
• سریع و مهارت کافی انجام کار
• توانایی حل مشکلات را داشته‌باشد
• متعهد به کار باشد
• سابقه کار طولانی و البته موفقی داشته‌باشد
• بتواند به خوبی زیر دستانش را راهنمایی کند
یک گزینه‌ی دیگر هم دارید و آن بستن قرار داد با یک شرکت است و این کار دیگر دردسرهای جستجوی پیمانکار و متخصصین دیگر را کم کرده و طرف حساب شما تنها یک نفر خواهد بود.

گام هفتم: گفت‌وگو و بستن قرارداد

در این مرحله کارشناس، اول باید خانه را بازدید و بررسی کند و سپس با در نظر گرفتن نیازهای ساختمان و سرمایه‌ی موجود، قرارداد مناسبی را با وی ببندید.
فراموش نکنید که همه‌ی قراردادها دارای شرایط خاصی هستند و چندین مورد به‌طور ثابت در هر قرار دادی باید ذکر شود و دانستن آنها کمک می‌کند که برای هر دو طرف قرار داد، مشکلی پیش نیاید و هر دو طرف راضی باشند. بنابراین این موارد را در اینجا بازگو خواهیم کرد:
• ذکر مواردی که باعث فسخ قرارداد می‌شوند
• ارزیابی تمام هزینه‌ها از گچ و رنگ گرفته تا مبلغ کاشی‌ها و دستمزد پیمانکاران و…
• تاخیر در تحویل دادن و یا تاخیر در پرداخت هزینه
• چگونگی پرداخت
• اطلاعات دو طرف قرارداد

گام هشتم: مجوز گرفتن از شهرداری

البته در همه‌ی بازسازی‌ها نیازی به گرفتن مجوز نیست و فقط در یک سری مواقع خاص نیاز به انجام اینکار است مثلا:

• اگر بخواهید دیوارهایی از ساختمان را تخریب کنید که وزن بخش زیادی از آپارتمان روی آن است.

• اگر بخواهید پارکینگ را به جایی دیگر انتقال دهید.

• اگر می‌خواهید تغییراتی ایجاد کنید که خلاف قوانین شهرداری است.

• اگر می‌خواهید جایگاه راه‌پله را عوض کنید.

مواردی که نیازی به مجوز گرفتن ندارند:

• حفر کردن چاه فاضلاب

• لوله کشی‌های آب و گاز

• نصب شوفاژ و پکیج

• ایزوگام کردن پشت بام

• نصب کاشی برای ساختمان

• ایجاد تغییرات کوچک در حیاط

• نصب کردن در و پنجره

• سفیدکاری و رنگ کردن محیط داخلی و خارجی آپارتمان

گام نهم: ویران سازی

برای بازسازی قسمت‌هایی از آپارتمان مانند دیوارها و راه‌پله لازم است که اول آنها را تخریب کنید.
لازم به ذکر است که در این مرحله رعایت نکات ایمنی اهمیت بسیار بالایی دارند

گام دهم: بازسازی آپارتمان

بعد از تخریب قسمت‌های مورد نیاز، بازسازی آغاز می گردد..
رعایت چند نکته به شما کمک خواهد کرد بدون ایجاد دردسر این مرحله را طی کنید:
• کلید پریز برق‌ها جزء لوازماتی هستند که در آخرین مرحله بازسازی باید نصب شوند
• حتما صبر کنید تا سیمان‌کاری‌های انجام شده خشک شوند و سپس کارهای دیگر را انجام دهید.
• در هنگام بازسازی نمای بیرونی آپارتمان حفظ امنیت عابران امری واجب است. پس بهتر است از حفاظ‌های مخصوص استفاده کنید.
• درهای ساختمان هم مانند کلید پریز برق باید در آخر کار جا انداخته شود.

گام یازدهم: نازک کاری

آخرین مرحله‌ در بازسازی آپارتمان نازک‌کاری است. رنگ کردن دیوارها و سقف‌ها، کاشی‌کاری، نصب در و پنجره، نصب کلیدها و پریز برق‌ها و نصب شوفاژ جزء نازک‌کاری است.

نازک کاری خودش شامل چند مرحله می‌شود:

1. ساخت دیوار ساختمان که با استفاده از آجر و سیمان و ملات انجام می‌شود.

2. شمشه‌گیری دیوارها با استفاده از گچ و ماله به جهت صاف و یکدست کردن سطح دیوار انجام می‌شود.

3. گچ و خاک دیوارها با استفاده از گچ و خاک رس.

4. سفیدکاری که با استفاده از گچ انجام ‌می‌شود.

5. در این مرحله یا دیوار را کاشی‌کاری می‌کنند یا رنگ می‌زنند.

6. نصب قرنیز دور تا دور ساختمان برای افزایش مقاومت دیوار در برابر رطوبت و فاسد شدگی.

7. نصب پارکت و یا موزاییک یا سرامیک کف زمین که انتخاب هرکدام بستگی به سلیقه‌ی فرد دارد.

8. پهن کردن ملات یا فرش کردن کف زمین به منظور مسطح کردن کف.

9. درست کردن سقف که یا با گچ انجام می‌شود یا سقف کاذب که اغلب افراد به دلیل زیبایی ظاهری سقف کاذب را ترجیح می‌دهند.

10. نصب کلید پریز برق و در و پنجره.

11. تمیز کردن کامل آپارتمان و سپس تحویل دادن به مشتری.

گام دوازدهم: سنجش کیفیت بازسازی

در حین کار و هچنین در پایان عملیات بهتر است که وضعیت تمامی کارها و تغییرات ایجاد شده را چک کنید و از درست بودنشان اطمینان حاصل کنید تا هم شما و هم تمامی ساکنین رضایت داشته باشند و هم مشکلی در قرارداد پیش نیاید.

هزینه‌ی مورد نیاز برای بازسازی آپارتمان

متاسفانه مبلغ مشخص و دقیقی برای بازسازی آپارتمان وجود ندارد و قیمت آن بسته به نیازهایی ساختمان دارد. قیمت‌های روز، اشیاء و لوازم مورد نیاز ، دستمزد خود پیمانکاران و … تغییر می‌کند و بهتر است برای آگاهی یافتن از قیمت‌ها با متخصصین مربوطه تماس بگیرید.

سخن پایانی

در این مقاله درباره‌ی تفاوت بازسازی و نوسازی حرف زدیم، سپس دلایلی که بازسازی بهتر از نوسازی است را شرح دادیم.
انواع مختلف بازسازی را نام برده و ریز به ریز مراحل بازسازی آپارتمان یعنی بررسی کردن، تهیه‌ی فهرست کار، وارسی طراح ها، پیدا کردن کارشناس، گفتگو و بستن قرارداد،مجوز گرفتن، ویرانسازی، بازسازی، بررسی کیفیت و هزینه‌ی مورد نیاز را توضیح دادیم.
حال که به پایان این مقاله رسیدیم شما دیگر قادر خواهید بود بدون ایجاد شدن هیچ گونه مشکلی آپارتمانتان را بازسازی نمایید.