طراحی و اجرای نمای نئوکلاسیک

طراحی و اجرای نمای نئوکلاسیک

طراحی نئوکلاسیک نخستین بار در قرن 19 ام و توسط ، پادشاه قاجار ناصرالدین شاه وارد ایران شده است. در واقع سبک نئوکلاسیک در جنبشی بر علیه تجملات فاخر سبک کلاسیک خلق شد. نئو به معنای جدید است و نام آن می خواهد این منظور را برساند که این سبک از تجملات و تزئینات زیاد سبک کلاسیک کاسته و در آن سادگی سبک مدرن را دخالت داده است.
در همان ابتدا این سبک با طرفداران زیادی مواجه شد و بعد از گذشت مدت زمان طولانی این سبک زیبایی و چشمگیری خود را حفظ نموده و نه تنها در نمای ساختمان بلکه در تمامی هنرها نامش میدرخشد. اگر قصد آشنایی با این سبک و طراحی آن برای نمای بنای خود را دارید در ادامه با ما همراه باشید.

ظهور سبک نئوکلاسیک

سبک کلاسیک که امروزه مدنظر طراحان معماری است، از معماری روم باستان ایده گرفته و از مشخصه های بارز آن استفاده از ستون های بلند در نما، گچ کاری های چشمگیر در تمامی فضای ساختمان و استفاده از تزئینات و مجسمه هایی که همگی حس تجملاتی بودن و لوکس بودن را القا می کنند است.
در قرن هجدهم جنبشی علیه این سبک تجملاتی بنا شد و پس از آن از سطوح گچ‌کاری و نقش و نگارها کاسته و سطوح صاف تر و ساده شدند.
در این سبک هنوز اصول کلاسیک دیده می شود اما دیگر طراح صرفا مقید به اجرای چهار چوبی که در این سبک مشخص شده نمی باشد و دست آن برای اجرای خلاقیت خود در طراحی نمای نئوکلاسیک بسیار بازتر است. سبک نئوکلاسیک به صورت تلفیقی با متریالی مدرن و بهره گیری از اصول کلاسیک همراه با کاستن از تجملات زیاد ، مناسب معماری امروز می باشد.

تفاوت سبک کلاسیک و طراحی نمای نئوکلاسیک

• نقوش و سرستون ها: در سبک نئوکلاسیک با توجه به خلاقیت طراح تلاش می شود از نقش های ساده و به دور از زرق و برق استفاده شود. نقوش پیچیده ی گیاهی و مارپیچ که در ستون های سبک کلاسیک به کار می رود، در طراحی نمای نئوکلاسیک استفاده نمی شود و از ستون و سرستون های ساده ی سبک دوریک استفاده می شود.
• همراهی با سبک مدرن: با اینکه این سبک شکوه خود را حفظ نموده ولی با اصول ساده سازی مدرن پیش می رود. سبک نئوکلاسیک با تاثیر از معماری کلاسیک یونان و روم باستان و با متریال سبک معماری مدرن اجرا می شود.
• محدودیت خطوط: طراحی نمای نئوکلاسیک مانند سبک کلاسیک محدود به استفاده از خطوط منظم و منحنی در نما نیست و با به کارگیری خطوط صاف، شکسته، زاویه‌دار و منحنی سعی در خلق طراحی متنوع، دارد.
• به کارگیری رنگ ها: در سبک کلاسیک در پس زمینه ی نما از رنگ های خنثی مانند سفید، کرمی و.. استفاده می شود تا تزئیناتی با رنگ های طلایی، سبز یشمی، قهوه ای و… در پس زمینه ی خنثی بیشتر نشان داده شوند. در طراحی نمای نئوکلاسیک برای انتخاب رنگ دست طراح باز است و با رعایت اصول کلاسیک، می توان از رنگ های مدرن تر مانند لاجوردی، خردلی و غیره استفاده نمود.

مصالح در طراحی نمای نئوکلاسیک

در انتخاب مصالح در طراحی نمای نئوکلاسیک گزینه های بیشتری نسبت به سبک کلاسیک برای معمار وجود دارد و می توان از شیشه، چوب و بتن که مصالح مورد استفاده در سبک مدرن هستند بهره برد. تنوع در طراحی نمای نئوکلاسیک برعکس معماری کلاسیک رومی بسیار زیاد است و همانطور که پیش تر هم به طور خلاصه توضیح دادیم طراح در این سبک قادر است ایده های خلاقانه ی خود را نیز در نما پیاده کند.

ویژگی های طراحی نمای نئوکلاسیک

• تنوع در طراحی
یکی از ویژگی های مثبت سبک نئوکلاسیک امکان تنوع در طراحی معماری است. بررسی آثار معماری کلاسیک دوران یونان و روم نشان دهنده این مسئله است که تغییر و تنوع در آثار آن دوران به دلیل محدودیت های رعایت اصول کلاسیک بسیار کم است. با گذشت زمان و خلق سبک مدرن معماران از هرگونه چهارچوب بیرون آمده و همواره در پی تنوع و خلق طرحی جدید و مدرن هستند. سبک نئوکلاسیک یک سبک با پوسته ی کلاسیک و درون مایه ی مدرن است.
• ساده سازی تزئینات
نما به سبک کلاسیک رومی معمولا با حضور مجسمه ها، کاربرد سنگ و تزئینات گچی شناخته شده است. در سبک نئوکلاسیک تاکید بر دیوارها می باشد و با ساده سازی طرح آن استفاده از تزئینات نما به حداقل می رسد. گرچه این سبک هنوز یادآوری از سبک کلاسیک است اما از تجملات آن کم شده و به سمت ساده شدن اجرای نما پیش می رود، در عین حال شکوه خود را حفظ کرده و عمومی ترین شاخصه ی آن به کار بردن سرستون های یونیک، کورنتی و دوریک در نمای بنا است.
• رعایت تقارن
در طراحی نمای نئوکلاسیک متقارن بودن امری مهم است که به نما ساختمان استواری و سکون را می بخشد. از دیگر خصوصیاتی که از معماری کلاسیک به این سبک به ارث رسیده تاکید بر ورودی بنا می باشد. تزئینات در ورودی و تاکید بر مرکز بنا از جمله ویژگی هایی است که باعث زیباتر شدن هر چه بیشتر این سبک می شود. این اصل در طراحی نمای ویلاها بیشتر از ساختمان های بلند قابل اجرا است.

طراحی نمای نئو کلاسیک

• سطح زیربنا بالا
بناهایی با سطح زیربنا بالا بسیار جهت اجرای سبک های نئوکلاسیک و کلاسیک مناسب هستند زیرا با بزرگ بودن ساختمان حس عظمت گرایی و شکوه با زیبایی هر چه تمام تر نمایان می شود. همچنین در طراحی نمای نئوکلاسیک نیازی نیست نگران بالا رفتن هزینه های اجرا برای متراژهای بالا باشید چرا که برعکس سبک کلاسیک، در اجرای آن معمار قادر به استفاده از انواع متفاوت و گوناگونی از مصالح مدرن قابل دسترس و پیش ساخته می و با ساده کردن نما مصرف مصالح به طور قابل توجهی کم تر نیز می شود.
• حذف برخی از تزئینات
در نمای نئوکلاسیک عمدتا از گنبد استفاده نمی شود و سقف آن صاف یا به صورت شیروانی اجرا می شود. در نمای دیوارها با تلفیق سبک مینیمال بیشتر از طرح های هندسی استفاده خواهد شد و در نقش و نگارهای سنتوری (بخش مثلثی بالای درب ورودی یا بالای بنا) نیز طرح ها ساده و به دور از پیچیدگی طرح های کلاسیک است. در طراحی ستون ها معمولا ستون های دوریک در نظر گرفته می شود که دارای سرستون های ساده است. (ستون کرنتی: کنده کاری گیاهی در سرستون ها) (ستون یونیک: دارای نقش مارپیچ در سرستون ها)
• موقعیت مکانی
با توجه به امکاناتی که در شهرستان خود دارید هزینه های حمل و نقل و ایاب و ذهاب تیم اجرایی لحاظ می شود. مشخصا اگر با افراد بومی منطقه ی خود همکاری کنید این هزینه ها به صرفه تر هستند اما در مقابل اگر مکانی که ساختمان تان در آنجا قرار دارد دارای امکانات کافی نیست بودجه ی بیشتری نیز نیاز دارید. همچنین هزینه ها طبیعتا در شهرهای جنوبی کشور با شهرهای شمالی کشور دارای تفاوت های جزئی در قیمت مصالح و دستمزد کارکنان است.
• هزینه ی حمل و نقل
اینکه بنای شما در چه موقعیت مکانی قرار دارد هزینه های حمل و نقل مصالح را تحت تاثیر قرار می دهد. در کنار آن اگر جنس مصالح به خصوصی برای طراحی نمای نئوکلاسیک مد نظرتان باشد که باید از خارج از کشور وارد شود قیمت مصالح بالاتر می رود.

دستورالعمل اجرای نمای نئوکلاسیک

1. در هر شهر ضوابطی برای بازسازی و ساخت و ساز نمای ساختمان ها وجود دارد که با گذشت زمان تغییر می کنند. در یک محیط شهری با فضایی مناسب ، می بایست نمای ساختمان ها هماهنگ و متناسب با نماهای مجاور در نظر گرفته شوند. حتی اگر ضوابط کافی جهت پیاده سازی این اصل در شهرها نباشد لازم است به لحاظ زیبایی و آرامش بصری این نکته را رعایت کنید.
2. برای رعایت نکات ایمنی قبل از شروع باید ذکر کنیم که استفاده از مصالح نامرغوب در مدت زمان کم باعث خراب شدن نما می شود.همچنین در طرح نئوکلاسیک و کلاسیک که تزئیناتی و الحاقاتی در نما وجود دارد، برای حفظ جان رهگذران تمامی متریال ها باید به خوبی و طبق ضوابط به ساختمان متصل .. در کنار این مسئله شرایط جوی موجود در منطقه-ای که در آن ساکن هستید تاثیر به سزایی در انتخاب متریال ها دارد. اگر در نزدیکی منطقه ی زلزله خیز باشید یا اینکه در شهری ساکن هستید که بارش های اسیدی در آن زیاد است با به کار بردن مصالح مرغوب و باکیفیت خیالتان از بابت از بین نرفتن نما ساختمان در کوتاه مدت راحت می شود.
3. در اجرای نمای ساختمان، آلودگی صوتی برای ساکنین اطراف ایجاد می شود، و به همین منظور بهتر است پیش از شروع با نصب بنر و ذکر تاریخ شروع تا اتمام پروژه به ساختمان های مجاور و رهگذران اطلاع دهید تا شکایت و اعتراضی پیش نیاید.
4. باید در نظر داشت که طراحی نمای نئوکلاسیک و اجرای آن به دلیل ظریف کاری و تزئیناتی که در آن به کار می رود به مدت زمان اجرای بیشتری نسبت به سبک مدرک لازم دارد .

هزینه طراحی نمای نئوکلاسیک

• مصالح: بودجه ی مورد نیاز برای طراحی نمای نئوکلاسیک بسیار کمتر از اجرای سبک کلاسیک است چرا که استفاده از مصالح محدود به سنگ نمی شود و از انواع مختلف مصالح و لوازم موجود در بازار می توان استفاده نمود. همچنین وارداتی بودن این مصالح از شرکتی در خارج از کشور نیز در تخمین قیمت کلی تاثیر به سزایی دارد.
• دستمزد تیم طراحی و اجرا: از دیگر عواملی که در برآورد قیمت تاثیرگذار است همکاری با تیم طراحی و اجرا است. در ابتدا کیفیت کار و سابقه اجرایی هر تیم را خودتان باید بررسی کنید و وابسته به اینکه تیمی که استخدام کرده-اید خودشان دارای شرکت هستند، از زیرمجموعه خدمات شرکت دیگری هستند یا اینکه به طور جداگانه و مستقل و بدون دفتر کاری مشغول به فعالیت در این زمینه هستند در دستمزد ایشان تاثیر خواهد داشت. ..
• دستمزد نیروی کار: نحوه ی پرداخت دستمزد نیروی کار می-تواند به نفع یا به ضرر شما باشد. بسته به نوع و مقیاس پروژه، ممکن است با پرداخت حقوق روزمزد سرعت اجرا کار پایین بیاید و طول کشیدن زمان برای کارفرما زیان بار باشد. در روشی دیگر مدیر اجرایی یک هزینه ی کلی برای کل پروژه تعیین می کند، که اگر هزینه ای معقول در نظر گرفته شده باشد این روش پرداخت می اوند برای کارفرما سودمند تر باشد، چرا که کارکنان سعی در افزایش سرعت پروژه جهت دریافت دستمزد خود می کنند.
• مساحت بنا: مساحت نما فاکتوری مهم در ارزیابی قیمت کلی برای اجرای طراحی نمای نئوکلاسیک است. هر چه بنا متراژ بالاتر و تعداد نماهای بیشتری داشته باشد به طبع هزینه ی کلی نیز بالاتر خواهد رفت به این ترتیب تعداد طبقات ساختمان و ارتفاع بنا مسئله ای است که در مقدار مصالحی که برای اجرا مورد استفاده قرار می گیرد و دستمزد عوامل اجرا اثر می گذارد.
• پیچیده بودن طرح: در طراحی نما میزان تنوع مصالح و جزئیات الحاقی تعیین کننده نوع مصالح مورد نیاز است. نمای نئوکلاسیک نسبتا متنوع محسوب شده و و مهندس طراح نما با توجه به سلیقه ی کارفرما و مقدار خلاقیت خود می تواند به طرح تزئینات پیچیده یا بالعکس ساده اضافه کند. اینکه نمای ساختمان یا ویلای شما دارای سبکی ساده یا دارای تجمل بیشتری باشد کاملا به سلیقه و علایق شما بستگی دارد و طراح با توجه به نظر شما نمای بنا را خلق می کند.

طراحی نمای نئو کلاسیک

جمع‌بندی

طراحی نمای نئوکلاسیک و اجرای آن از لحاظ اقتصادی بسیار به صرفه تر از اجرای سبک کلاسیک است.
در این سبک با حفظ ارزش های سبک کلاسیک طراح به دنبال ساده سازی و تلفیق آن با سبک مدرن است و این موضوع سبب شده است که استفاده از متریال ها در این سبک برعکس سبک کلاسیک محدودیت نداشته باشد و بتوان از انواع زیادی مصالح نظیر مصالح پیش ساخته که در سبک مدرن نیز قابل اجرا است استفاده نمود و این امر در کاهش یافتن هزینه ها بسیار تاثیرگذار است.
همچنین سبک نئکلاسیک از همان ابتدا در تلاش برای اجرای طرح های متنوع و جدید در معماری بوده است و هدف آن بیرون آمدن از چهارچوب محدودیت ها می باشد. برای طراحی و اجرای سبک نئوکلاسیک بجهت نمای ویلا یا ساختمان خود بهتر است با یک تیم یا فرد مختصص در طراحی نما مشورت کنید و برای اینکه از اجرای باکیفیت و نتایج مطمئن شوید به بررسی نمونه کار و سابقه ی کاری آن تیم بپردازید.